2001: A Space Odyssey (2001: Ett rymdäventyr)

Med filmer som tex "The Shining", "Dr. Strangelove", "Clockwork Orange" och "Full Metal Jacket" visade regissören Stanley Kubrick att han var en dom bästa.
Under sitt liv var schack ett av hans stora intressen.I sin ungdom spelade han i parker om pengar och han var även med i turneringar.Under filminspelningarna hade han ofta partier på gång mot folk.Här är en sällsynt intervju med honom från 1966 där han bland annat pratar om schack.
1968 kom filmen "2001:Ett rymdäventyr". En storslagen konstnärlig science fiction film med vacker musik, fina bilder och specialeffekter.Vi får följa vårt ursprung på apstadiet där en mystisk monolit uppenbarar sig som tycks hjälpa aporna framåt i utvecklingen.Tio tusentals år senare finner forskare en liknande monolit på månen.Den sänder signaler till Jupiter och vi får följa rymdskeppet Discovery One som skickas dit för att undersöka saken.Med på resan har dom den avancerade datorn HAL 9000 som allteftersom beter sig mer och mer olycksbådande.
Hal 9000 kontrollerar rymdskeppets alla funktioner.Namnet står för "Heuristically programmed ALgorithmic computer".
Varje bokstav ligger ett steg före i alfabetet jämfört med IBM men det var bara en slump enligt  författaren Arthur C. Clarke.
Under resan spelar astronauten Dr. Frank Poole och datorn HAL 9000 ett parti på en dataskärm.
Vi kan se startpositionen på bilden ovan.Frank har dom vita pjäserna och HAL 9000 dom svarta.Redan nu har svart ett stort övertag.Då vits drottning är under attack från svarts torn väljer han att ta bonden på a6 med drottningen.HAL 9000 tar bonden på g2 med löparen.Frank flyttar tornet som hotas med svarts drottning och löpare till e1.
Därefter fäller HAL 9000 kommentaren "Jag är ledsen Frank men jag tror du har missat det"
"Dam till löpare 3.,löpare tar drottning och häst tar löpare matt".
Frank tar en snabb koll, erkänner sig besegrad och tackar för partiet.
Det finns två saker som är eventuella fel i filmen.Dels då man använder sig av beskrivande notation och datorn säger dam till "löpare 3" då den rätta beskrivningen är "löpare 6"
Det andra felet är att datorn nämner en schack matt på två drag då Frank kan fördröja det med fyra drag.
Det här har diskuterats mycket och en del tror bara det är misstag av filmskaparna medan en del tror det kan vara början på HAL 9000´s misstag eller att det är med mening för att se om det går att lura Frank.
 
Positionen i partiet är tagen från ett riktigt parti mellan Roesch och Willi Schlage år 1910 i Hamburg.Det är efter drag 13 och framåt.Även här ger vit upp efter svarts drag med drottningen till f3 vid drag 15.Roesch gör sitt stora misstag då han tar tornet med sin drottning vid drag 12.
 
Jag har inkluderat själva scenen från filmen.Därefter partiet från filmen först och sedan det riktiga partiet som filmen hämtat inspiration från.Dom är analyserade med Deep Hiarcs 14.

James Bond-From Russia with Love (Agent 007 ser rött)

1963 kom filmen ut med Sean Connery som James Bond. I öppningsscenen utspelade sig schackduellen.Det är det internationella stormästerskapet i Venedig,Italien.Ställningen är 11,5-11,5 och den sista avgörande matchen mellan den ryske agenten Kronsteen (Vladek Sheybal) mot kanadensaren McAdams (Peter Madden).
Kronsteen med dom vita pjäserna spelar schack med häst tar löpare.
McAdams gör ett misstag och spelar kungen till h7.
Kronsteen flyttar damen till till e4 med schack igen. .
Slutligen ger McAdams upp med kommentaren : " Mina gratulationer, ett listigt trick"
Här kan vi se hur dragen utspelar sig:
Istället för att svart flyttade sin kung till h7 så hade det varit betydligt bättre med hästen till e6.
På sista brädet som svar på schacken från drottningen kan han flytta ut bonden till g6 men då kan vit vinna svarts drottning med tornet till f7 schack.
Flyttar han kungen till h8 följer en schack matt på fyra drag med start med att tornet tar hästen på f8 med schack.
 
Positionen är från ett riktigt parti från 1960 i Leningrad mellan Spassky som spelar kungsgambit mot Bronstein i USSR-mästerskapen.
Skillnaden är att dom i filmen tagit bort två vita bönder på c5 och d4.
I novellen av Ian Fleming från 1957 som filmen är baserad på tog han inspiration från ett annat parti mellan Reshevsky mot Botvinnik 1955.Det är identifierat pga att han skrev "en meran variation av antagen damgambit" och att partiet slutar med vits vinnande 41 drag med tornet till b8.
 
Det används beskrivande notation i filmen där dragen sägs högt till publiken samtidigt som man visar dom på ett enormt stort demonstrationsbräde.
Man kan se ett fel i filmen då Kronsteen flyttar till e4 schack med damen så flyttar också mannen som hanterar demonstrationsbrädet damen till rätt ruta men i sekvensen efteråt så har damen inte flyttats.
 
Pjäserna som används i filmen är av sorten kallad "French Lardy". Den franska tillverkaren Lardy exporterade stora mängder med pjäser till bland annat Usa,Tyskland och England. Dom var som störst på 50- och 60-talet.Kvaliten var riktigt bra samtidigt som priset låg på en bra nivå.
Man kan känna igen pjäserna då hästen har ett lite kantigt huvud.Det mest använda materialet var jura boxwood men även maple och softwood förekommer.
 
 
 
Jag har tagit med tre matcher analyserade av Stockfish.
Det första från filmen och dom drag som visas.
Därefter det riktiga partiet som filmen är baserad på och slutligen novellens parti.
Ni kan även se videon här:
 

Filmen "Tower Heist" och historiens bästa schackdrag

Filmen "Tower Heist" och historiens bästa schackdrag.

Den här texten finns även publicerad på engelska här tidigare.

Filmen "Tower Heist" är inte en schackfilm.Den handlar om ett par anställda i ett hyreshus som förlorat sina pensionspengar.En Wall Street bedragare spelad av Alan Alda har lurat dem och nu vill de ha hämnd.

Filmen innehåller bara en schackscen men den var ganska intressant.

Alan Alda spelar ensam på ett schackbräde när han får besök av Ben Stiller och några andra som förlorat sina pengar.

Han frågar om Ben vet vad som anses vara det bästa draget i schackhistorien.Han berättar historien om Frank Marshall som höll på att förlora en match 1912 i VM i Helsingfors, Finland mot Levitsky.
Det var inte förrän drag 23 då Marshall offrade sin drottning som gör Levitsky så chockad att Marshall kunde vinna två drag senare.Det draget blev känt som "Marshall swindle".
Jag var tvungen att leta upp matchen och den existerade faktiskt,men vissa saker i filmen var inte korrekt.
Matchen spelades i Breslau nu kallas Wroclaw i Polen i Masters turneringen i DSB Congress.Efter drag 23 av Marshall så gav Levitsky upp direkt och även om pjäsoffret var vackert så var Marshall inte på väg att förlora matchen utan han hade en bättre position.
Så vem var Frank Marshall? (1877-1944)
 
                                 
Han ansågs vara en av världens bästa spelare och höll sig topp 10 i över 20 år.Mellan 1909-1936 blev han amerikansk mästare och han hade många spelöppningar uppkallade efter honom.Kanske den mest kända är "Marshall attacken" i Ruy Lopez öppningen .
Emanuel Lasker och Capablanca var dock två spelare på den tiden som han inte kunde matcha.
Draget 23 ... Qg3 av Marshall anses faktiskt vara ett av de bästa dragen i schackhistorien.Så vad fick då Levitsky att ge upp?
Svart hotar schackmatt med Qxh2 så vit måste göra något.
hxg3 leder till schackmatt med Ne2#
fxg3 möts av Ne2+ och efter Kh1 så schackmattar svart med Rxf1#
Bästa draget är Qxg3.Svart spelar Ne2+.Vits KH1 möts av Nxg3+.Efter Kg1 så schackar svart igen och efter Kh1 har svart en häst mer med ett vinnande slutspel.
 
Jag har inkluderat hela spelet analyserat med Stockfish.

 

Sherlock Holmes:A Game of Shadows

Sherlock Holmes : A game of Shadows

Den här texten finns även publicerad på engelska här tidigare.
A Game of Shadows var den andra filmen regisserad av Guy Ritchie.Det intressanta med den här filmen är att det finns med en schackscen.Den var mot slutet när Sherlock Holmes och hans fiende Moriarty satte sig på en balkong på vintern på natten.
De bestämde sig för att spela en 5 minuters blitzmatch.Moriarty hade dom vita pjäserna.Tyvärr får vi inte få se mycket av schackbordets pjäser då kameran bara zoomar in på en liten del av bordet och är mer intresserad av ansiktsuttrycken på skådespelarna.
Efter en stund tycks båda spelarna glömma tidsklockan.Holmes offrar sin drottning och Moriarty säger: Jag tror att du bara förlorat din mest värdefulla pjäs.
Holmes säger: Men en vinnande strategi kräver ibland offer.
Efter det säger båda spelarna sina drag utan att titta på bordet.Dom använder beskrivande notation i stället för algebraisk notation som numera används eftersom filmen utspelar sig 1891.
Spelet avslutas med en avdragare som leder till schackmatt av Holmes.
 
Den ovanliga schackklockan som användes i den här filmen tillverkades av Fattorini & Sons i Bradford,England.Den gjorde sin debut i London 1883.
Spelet i den här filmen var inspirerad av matchen Bent Larsen mot Tiger Petrosian 1966 i Santa Monica.I filmen började de dock med en annan öppning som börjar med c4 och det var från drag 25 för svart som dom använde en annan variation och färgerna var omvända.
Jag emailade den tekniska rådgivaren under schackscenen Adam Raoof och han berättade att han valde matchen med Larsen som en hyllning till honom och eftersom det var en av hans favorit turneringsmatcher och den spelades under samma år han föddes.
Holmes var tänkt att spela vit i det ursprungliga manuset men snart efter att de beslutat om detta så förändrade regissören på manuset så att Holmes fick ha dom de svarta pjäserna och de vände positionen och tog bort ett drag.
Adam lade till uttrycket "discovered check och för incidentally mate", vilket kom med i filmen och som
Robert Downey Junior tyckte var "&& ** ing awesome"!
 
Vi kan inte se dom exakt öppningsdragen men vi kan se att vit börjar med c4 och svart svarar med e5.Dom visar inte vits andra drag men svarts andra vilket är d5.Senare kan vi se på schackbordet att vit har utvecklat sin häst och g-bonde och har tagit svarts d-bonde med sin c-bonde.På sitt femte drag flyttar han sin löpare.Svart har utvecklat sin f-häst och tar vits bonde.
Så möjliga öppningsdrag kan vara 1.c4 e5 2.Nc3 d5 3.cxd5 Sf6 4.g3 Nxd5 5.Bg2 eller
1.c4 e5 2.g3 d5 3.cxd5 Sf6. 4.Nc3 Nxd5 5.Bg2
Jag har inkluderat tre matcher.Först den ursprungliga matchen mellan Larsen och Petrosian.
Därefter matchen mellan Sherlock Holmes och Moriarty i denna film, men bara slutet då dom inte visar hela matchen.
Och slutligen också en match mellan Holmes och Moriarty från boken "The Final problem", som den här filmen lånar några delar från.
Spelen är analyserade med Stockfish.

© 2014 All rights reserved.

Create a free websiteWebnode